Print

Què és la fibromiàlgia i com pot incidir en l'activitat laboral?

Què és la fibromiàlgia i com pot incidir en l'activitat laboral?

 

La fibromiàlgia és una malaltia crònica caracteritzada per dolor musculoesquelètic generalitzat i de caràcter permanent, cansament i debilitat. En termes generals, pot ser considerada una anomalia en la percepció del dolor, que provoca que se sentin com dolorosos estímuls que habitualment no ho són.

 

L'origen de la malaltia és fins al moment desconegut, i pot presentar-se a qualsevol edat i persona, tot i que majoritàriament (en 9 de cada 10 casos) la pateixen dones de mitjana edat.

 

En l’àmbit laboral, com en la vida privada, les persones que tenen fibromiàlgia poden tenir dificultat per atansar les coses, per aixecar els braços per sobre del cap, per ajupir-se, aixecar-se i estar en una mateixa posició durant molt de temps... Per aquest motiu, fins i tot les feines menys exigents físicament poden no ser factibles per als afectats.

 

Com a ocupacions d'alt risc per a les persones amb fibromiàlgia destaquen els llocs de treball en línies de muntatge, en perruqueria, aquelles dedicades a la conducció d'autobusos, o fins i tot treballar tot el dia davant de l'ordinador o com a caixer de supermercat.

 

Com facilitar l'activitat laboral

Tot i les dificultats per exercir l'activitat laboral, hi ha una sèrie de pautes que poden facilitar, a les persones afectades, dur a terme les seves funcions:

 • Horaris de treball: procurar fer el torn de dia, evitar hores extres i reduir el temps de desplaçament. Optar, si és possible, per un horari flexible o per una jornada parcial.
 • Descansos: fer descansos freqüents durant la jornada laboral.
 • Reorganització del lloc de treball: disposar de les eines ergonòmiques o mobles adequats per optimitzar la mecànica corporal.
 • Taula de treball: disposar d'un teclat desplegable, de barres per als canells i de suport per als braços en el lloc de treball.
 • Telefonia: si es necessita telèfon, garantir que aquest disposa i d'auriculars que evitin haver de sostenir-lo.
 • Aire condicionat: és important assegurar que el lloc de treball està ubicat en un lloc sense corrents d'aire condicionat ni de cap altre tipus.
 • Activitats repetitives: evitar els moviments repetitius ajuda a millorar la simptomatologia.

 

Tractament de la fibromiàlgia

L'atenció a les persones que pateixen fibromiàlgia es basa en alleujar els símptomes per permetre, d'aquesta manera, que puguin seguir exercint-se en el dia a dia en els àmbits personal, familiar i professional, procurant que la seva qualitat de vida es mantingui o es deteriori el menys possible.

 

El tractament de la malaltia es basa, a més d'en determinada medicació, en mesures com:

 • Rebre tota la informació necessària en relació a la fibromiàlgia: hi ha associacions com l'Associació Catalana d'Afectats de Fibromiàlgia (ACAF) o la Fundació per a la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica, que ofereixen informació i suport a les persones afectades de fibromiàlgia i donen a conèixer la malaltia a la societat mitjançant diferents iniciatives per apropar-ne realitat a l'entorn.
 • Fer exercici físic de manera regular: per als pacients afectats de fibromiàlgia és important evitar un estil de vida sedentari. L'exercici físic moderat és un dels tractaments no farmacològics més recomanats, especialment l’anaeròbic, juntament amb l'enfortiment muscular.
 • Dur a terme una alimentació equilibrada: una alimentació sana assegura el manteniment d'un pes saludable, la qual cosa resulta imprescindible per millorar la simptomatologia de la malaltia i la qualitat de vida. Entre d'altres, es recomana fer sopars moderats, i un parell d'hores abans d'anar a dormir.
 • Relació amb l'entorn social: el que fem o diem influeix en els que ens envolten i viceversa. És aconsellable que les persones properes rebin informació sobre la fibromiàlgia i sàpiguen com poden ajudar a qui la pateix a mantenir un estil de vida el més funcional i actiu possible.

 

Actualment, moltes persones amb fibromiàlgia poden dur a terme una vida normal. Per garantir una bona qualitat de vida, és important fer un diagnòstic precoç i aplicar el tractament adequat per a cada cas concret.

fibromialgia-catala

Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació