Print

Perspectives econòmiques dels despatxos professionals a Espanya

  
einforma
                                                                                                                                  

Imprimeix aquest article en PDF

 La recuperació econòmica tindrà com a motor a autònoms i microempreses

  

  • Les assessories d'empreses són més optimistes sobre l'evolució del seu negoci que sobre l’economia en general, segons una enquesta realitzada per Egarsat a 1.250 despatxos professionals.
  • L'escassetat de finançament dels bancs és considerada el principal fre al creixement econòmic

 Les assessories de les empreses són un agent important en l'economia d'un país. Per aquest motiu, la seva visió sobre l'economia, així com la seva evolució, són clau per entendre com evolucionarà en un futur immediat. La mútua d’accidents Egarsat entén i analitza la realitat socioeconòmica en un entorn canviant, i ho ha fet mitjançant la realització d'una enquesta sobre les perspectives econòmiques dels despatxos professionals  a Espanya. Aquesta enquesta recull de primera mà l'opinió de 1.250 assessors laborals, ja que són aquests els que es troben en contacte diari amb les empreses i autònoms, potencials generadors d'ocupació.
 

La mitjana d'empreses que es constitueixen té una mida d'1 a 5 treballadors. El nivell d'autònoms creixerà el 2013.

 Segons es desprèn de l’enquesta realitzada per Egarsat, pel que fa a la grandària de les empreses que les assessories van ajudar a constituir el 2012, el 81% coincideixen que són empreses amb una mitjana d'1 a 5 treballadors. És més, un 15% només van donar d'alta autònoms. Un 25% dels enquestats pensen que el 2013 podran ajudar a crear més empreses de les que van crear el 2012. La gran majoria opina que crearà el mateix nombre d'empreses el 2013 que el 2012. Només un 23% opina que no arribarà al nivell de creació de l'any anterior. Les xifres milloren quan s'analitzen les perspectives de creixement dels autònoms, ja que gairebé la meitat dels enquestats (46%) creu que millorarà el 2013 i només un 17% pensa que es reduirà.A més, l'esperança de vida de les empreses creades el 2012 és d'1 a 5 anys, i una tercera part dels enquestats pensa que duraran més de 5 anys.  En conclusió, l'anàlisi presenta l'autoocupació i les microempreses com a motor de l'economia. 

L'escassetat del finançament dels bancs, principal fre al creixement

 Es considera que hi ha diferents motius que poden explicar la situació de crisi actual. Segons les assessories, la principal raó recau en tres elements de pes: l'escassetat de finançament dels bancs, la reducció del consum en general i la reducció de la inversió pública i la despesa de les administracions.  
El 41% de les assessories professionals creuen que la Reforma Laboral millorarà o deixarà al mateix nivell la contractació de treballadors. El 59% no confia en la reforma laboral com a creador d'ocupació perquè considera que les lleis no creen ocupació per sí mateixes, sinó que és l'economia qui ha de crear-ne, la inversió de les empreses o la formació dels treballadors.
  

Més de dos terços dels despatxos professionals pensen que l'economia no empitjorarà el 2013.

  Davant la pregunta de les perspectives d'evolució de l'economia per al 2013, el 63% de les assessories entrevistades opina que l'economia en general es mantindrà o estarà millor que durant el 2012. Així mateix, els despatxos professionals són més optimistes sobre l'evolució de seu negoci que sobre l'economia en general.   Més d'una tercera part dels assessors laborals (37%) creu que la situació dels seus clients millorarà el 2013 i només el 11% pensa que als seus clients els anirà pitjor. Majoritàriament creuen que les seves empreses clients tindran la mateixa activitat que el 2012.   Cal destacar que, quan se'ls pregunta sobre les perspectives d'evolució de les plantilles dels seus clients, la majoria, el 52% creuen que els seus clients incrementaran o mantindran el nombre d'empleats. Un 48% són de l'opinió que decauran durant el 2013.  Les perspectives dels col·laboradors són millors quan se'ls pregunta sobre el seu propi negoci. La majoria (61%) creu que els anirà igual que l'any anterior. Només el 19% creuen que els anirà pitjor. La xifra del 19% contrasta amb el 37% que pensava que les perspectives d'evolució de l'economia eren negatives. L'explicació d'aquesta diferència és que desconeixen la possible evolució de les dades macroeconòmiques, però quan se'ls parla del negoci que coneixen, que gestionen més de prop, són més optimistes que quan se'ls pregunta sobre l'economia en general.  

Serveis, Hostaleria i Turisme, els pilars per a la recuperació de l'economia. 

 Pel que fa als sectors que es desenvoluparan més el 2013, el de Serveis encapçala la classificació (25%), que segueixen Hostaleria i Turisme, amb un 19% i 18% respectivament. No es preveu que el sector Públic ni el Financer puguin ajudar a sortir de la crisi durant el 2013.  


Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació