Print

Mantingues la pell sana: prevenció del melanoma

Mantingues la pell sana: prevenció del melanoma

 

Què és?

El melanoma és un tipus de càncer de pell que es genera per la transformació maligna dels melanòcits (cèl·lules pigmentàries de la pell). És el càncer de pell menys freqüent tot i que, quan es produeix, és molt agressiu a causa de la gran tendència de producció de metàstasi, sent la causa principal de mort entre les malalties de la pell.

Aquest tipus de càncer està molt relacionat amb l'acció dels raigs ultraviolats, és a dir, té relació directa amb l'exposició al sol, i el nombre de casos ha anat en augment al llarg de les últimes dècades.

Es tracta d'una malaltia que pot produir-se a qualsevol edat, però la seva major incidència es dóna entre els 40 i els 70 anys. Afecta de la mateixa manera a homes i dones, encara que hi ha diferències en la localització. Així mateix, la seva incidència és major en persones de pell clara, ulls blaus o verds i cabell vermell o ros.

 

Quins són els factors de risc del melanoma?

El melanoma té un comportament biològic incert i de futur impredictible, l'etiologia del qual no està totalment aclarida. No obstant això, hi ha certs factors que poden augmentar el risc de patir-lo (encara que és important assenyalar que, el fet que una persona tingui un o diversos d'aquests factors, no vol dir que hagi de desenvolupar la malaltia):

 1. L'exposició als raigs ultraviolats: és el principal factor de risc. La llum solar és la font principal de la radiació ultraviolada i aquesta radiació afecta a l'ADN dels gens que controlen el creixement de les cèl·lules de la pell.
 2. Raça blanca: el risc és 10 vegades més gran entre la població de raça blanca que en la de raça negra. Entre la raça blanca, augmenta més si la persona és de pell blanca, amb cabell ros o pèl-roig i amb ulls clars.
 3. Presència de pigues: la majoria de les pigues no causaran cap problema, però les persones amb moltes pigues tenen major risc de patir un melanoma.
 4. Sistema immunitari deficitari: les persones que tenen els sistemes immunològics  debilitats (a causa de certes malalties o tractaments mèdics) tenen més probabilitats de patir càncer, incloent el melanoma.
 5. Antecedents: tant els antecedents familiars de melanoma com els antecedents personals (haver patit un melanoma anterior), augmenten el risc d'aquesta malaltia.

 

Mesures preventives

Les mesures preventives més importants, són aquelles que intervenen sobre els factors de risc i sobre la detecció primerenca de la malaltia.

 

Sobre els factors de risc:

El principal factor de risc són les radiacions ultraviolades provinents principalment de l'exposició al sol o de fonts artificials com les cabines bronzejadores. En aquest sentit, com a mesures preventives s’hauria de minimitzar l'exposició als raigs ultraviolats:

 • No exposar-se al sol i evitar les cabines bronzejadores.
 • Si hi ha d’haver exposició a la llum solar:
  • Utilitzar protecció solar amb l'índex adequat per al tipus de pell en totes les zones exposades al sol. Repetir l'aplicació de forma freqüent i, sobretot, després d'un bany.
  • Utilitzar roba protectora. Cobrir-se amb samarreta i barret.
  • Utilitzar ulleres de sol aptes per absorbir les radiacions ultraviolada A i B.
  • Evitar l'exposició durant les hores centrals del dia, entre les 11h i les 16h.

 

Detecció primerenca de la malaltia mitjançant l'autoexploració de la pell:

 • És important dur a terme una autoexploració de les pigues i taques de la pell. Per a això, la Societat Americana de Càncer i la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica recomanen el sistema ABCDE que consisteix a observar:

                A:Asimetria. Observar si una meitat de la piga és igual a l'altra meitat.

                B:Contorn. Les pigues malignes solen ser irregulars, borroses, dentades o desiguals.

                C:Color. Pigues de més d'un color, vermellós, marró, blavós sobre negre.

                D:Diàmetre. Les pigues malignes solen mesurar més de 6 mil·límetres.

                E:Evolució. Els canvis en la seva grandària, forma o color, així com l’aparició de signes

                   (sagnat, erosions, crostes) o símptomes (picor, coïssor, dolor) sense causa que ho

                   justifiqui, o l'aparició recent d'una lesió nova.

 

Si després de l'autoexploració de les pigues, s'observa alguna característica anormal, com les descrites en el sistema ABCDE, cal consultar amb un dermatòleg.

melanoma_cat

Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació