Print

Egarsat i el ITRT tracten amb èxit l'artrosi avançada a nivell articular mitjançant teràpia cel·lular

La Teràpia Regenerativa Tissular fa possible la curació total de lesions de cartílag de genoll en pacients que haurien tingut com a única solució alternativa la col·locació d'una pròtesi permanent.

S'ha realitzat el tractament a 7 pacients que s'han recuperat de forma completa i han pogut reincorporar-se al seu treball en condicions de normalitat.

 

La mútua d'accidents Egarsat, juntament amb l'Institut de Teràpia Regenerativa Tissular del Centre Mèdic Teknon i un grup d'investigadors de la Universitat Carlos III, apunten la teràpia cel·lular com a alternativa no quirúrgica per guarir la degeneració del cartílag articular de genoll. Aquest procés patològic és conegut com a artrosi, i provoca dolor i limitació funcional de l'articulació afectada. En molts casos, si s'apliquen tractaments quirúrgics als pacients, aquests poden arribar a ser incapacitants, cosa que pot implicar la col·locació de pròtesis articulars, o bé, no tenir alternativa terapèutica efectiva.

 

Aquest tractament l'aplica Egarsat amb èxit dins de la cobertura d'accidents de treball de la Seguretat Social. La seva contribució a la recerca en aquest camp juntament amb l'Institut de Teràpia Regenerativa Tissular (Teknon) i un extens programa formatiu, ha permès innovar i reinventar el model d'atenció a pacients amb lesions en cartílag, que fins al moment tenien escasses probabilitats de curació completa.

 

Egarsat ha realitzat aquest tractament a 7 pacients, els quals podrien haver finalitzat el procés d'atenció amb alguna seqüela, però tots ells s'han recuperat de forma completa i han pogut reincorporar al seu treball en condicions de normalitat. La seva aplicació s'ha basat en un rigorós estudi, els resultats del qual han estat publicats a Transplantation, la revista oficial de The Transplantation Society, de referència en la matèria i una de les que compten amb major impacte a nivell internacional. L'article ressalta la seguretat, efectivitat i validesa d'aquesta teràpia, demostrades pel resultat de la seva aplicació en més de 100 pacients (considerant els pacients tractats a ITRT i Egarsat). El tractament consisteix en un procediment no invasiu, ja que es realitza en règim ambulatori sense requerir ingrés hospitalari ni col·lació d'implants i/o pròtesis. La teràpia aporta un gran potencial per evitar discapacitats, permetent al pacient recuperar la seva vida personal i professional de manera completa, fins i tot en aquelles activitats que requereixen una elevada càrrega física i intensitat, com per exemple en l'àmbit esportiu.

 

En què consisteix la teràpia cel·lular?

La innovadora teràpia consisteix en la infiltració articular d'unes dosis d'un medicament cel·lular personalitzat constituït per cèl·lules mare adultes del propi pacient, obtingut després d'un sofisticat procés de cultiu i expansió cel·lular.

 

L'avaluació de la resposta al tractament es realitza mitjançant una tècnica avançada de ressonància magnètica que no necessita contrast i permet analitzar els canvis morfològics i estructurals de la regió de cartílag estudiada per observar indicis de regeneració. Els objectius del tractament són la consecució d'antiinflamació articular i regeneració del cartílag danyat.

 

Fins al moment, les patologies que poden tractar-se amb teràpia cel·lular no tenien alternativa de tractament. En el cas de l'artrosi, el genoll pateix un procés degeneratiu de desgast del cartílag per diferents motius (pacients operats de menisc o altres lesions articulars, traumatismes, etc) arribant a causar dolor intens i limitacions importants de mobilitat i marxa, a conseqüència de la pèrdua de les propietats biomecàniques del cartílag. Una de les alternatives terapèutiques implica la substitució de l'articulació per una "frontissa metàl·lica" (pròtesi). Amb el tractament amb cèl·lules mare expandides (per aconseguir una dosi efectiva en volum i qualitat del producte) s'ha demostrat la presència d'indicis de regeneració del cartílag articular, de manera que probablement el genoll no requereix un tractament tan invasiu com la col·locació d'una pròtesi.

La patologia degenerativa del cartílag és causa d'incapacitacions en l'àmbit laboral i esportiu i genera un elevat cost (artroscòpies, pròtesis articulars). La forma més comuna d'artrosi amb repercussió clínica és la gonartrosi. Als països desenvolupats es considera la segona causa d'incapacitat permanent.


Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació