Print

Dia mundial sense cotxes, una oportunitat per millorar la sinistralitat laboral

 

El pròxim 22 de setembre es celebra el dia mundial sense cotxes. Aquest any, igual que en anys anteriors serà l'últim dia de la setmana de la mobilitat, que portarà per lema "Mou-te per un aire més net".
 
Com a mútua d’accidents de treball, Egarsat és responsable de gestionar els accidents de treball de les seves empreses mutualistes. Per això, s'ha pogut constatar que els accidents laborals vials, és a dir els accidents "in itinere" i els "in mission" suposen una part important dels accidents laborals.
 
Així, l'any 2012, aquests accidents van suposar aproximadament un 20% dels accidents de treball de les empreses mutualistes d'Egarsat. Concretament, els accidents "in itinere" van representar el 14.89% dels accidents de treball i els "in mission" el 5.57%. En la majoria d'aquests accidents va estar involucrat un vehicle de motor, cosa que permet constatar la importància que els conductors prenguin consciència del risc que implica conduir un vehicle i de les mesures a prendre per reduir-los o eliminar-los.

 

Tot i que el dia sense cotxes pot ser un acte merament simbòlic, perquè s'aconsegueixi l'objectiu d'aquestes jornades cal potenciar l'ús d'altres mitjans de transport alternatiu. Per a aquells casos en què aquesta mesura no pugui ser d'aplicació, ja que hi ha persones que necessiten un vehicle per realitzar la seva feina (els transportistes, els comercials, etc.), és encara més important el factor conscienciació. I és precisament en aquests casos en què, més enllà de la conscienciació sobre el risc viari és clau, cal plantejar-se el poder dur a terme una millora del transport públic per fer-lo més competitiu que el propi vehicle. Entre les possibles actuacions per fomentar un canvi d'hàbits en els treballadors, destacarien les millores de les infraestructures (carrils VAO, carrils BUS, etc.), L'augment del nombre de línies de metro o rodalies cap a l'extraradi de les ciutats, els aparcaments a les entrades de les ciutats o l'augment de les línies de transport públic interurbà (autobusos, llançadores que comuniquin els polígons industrials amb nusos de comunicació en les hores d'entrada i sortida dels treballadors, etc.).

 

Més enllà del 22 de setembre, el dia mundial sense cotxe s'ha de traslladar a cada dia de l'any per aconseguir realment els objectius que es persegueixen amb aquest tipus de mesures, especialment per assolir una reducció de les víctimes que produeixen els accidents de trànsit i la contaminació ambiental.

 Sobre el dia mundial sense cotxes

 

  • Molts desplaçaments, gairebé la meitat, són trajectes curts amb l'augment del consum i de les emissions dels vehicles
  • Les emissions contaminants dels vehicles provoquen més morts que els accidents de trànsit segons l'Organització Mundial de la Salut.
  • A una quarta part dels ciutadans europeus els molesta el soroll del trànsit urbà.
  • Una gran part del sòl de les ciutats es dedica al tràfic o a l'aparcament de vehicles.
  • Els accidents de trànsit van originar a l'any 2012 gairebé 28000 morts a la Unió Europea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació