Print

Dia Internacional sense cotxes... i un pas més enllà

Cada any, al voltant del 22 de setembre, se celebra a nivell mundial el dia internacional sense cotxes.

 

Consisteix en una iniciativa, en el marc de la qual es realitza una crida als ciutadans perquè deixin d'utilitzar, per un dia, el seu vehicle privat, i provin altres mitjans per a desplaçar-se.El seu origen es remunta a principis dels anys 70, motivat per la crisi petroliera, però és en els anys 90 quan diferents països comencen a organitzar-se per dur a terme la seva celebració. Algunes ciutats, fins i tot n’han arribat prohibir la circulació amb vehicle privat aquest dia.

 

El seu objectiu és que els ciutadans es conscienciïn dels efectes negatius de l'ús de vehicle privat i dels beneficis que reporten altres mitjans de desplaçament, ja sigui per exemple el transport públic, la bicicleta o bé anar caminant.

 

Aquest 2014, Espanya celebrarà novament el dia sense cotxes com a colofó a la Setmana Europea de la Mobilitat. Gràcies a aquesta iniciativa, múltiples ciutats espanyoles duran a terme actuacions per limitar el trànsit de vehicles privats en diferents zones, afavorint així als altres mitjans alternatius.La seva celebració és important per conscienciar i recordar als ciutadans les conseqüències que comporta l'ús d'automòbils de forma diària i contínua i que són, entre d’altres:

  • Contaminació. Comporta una font molt important d'emissions de diòxid de carboni, gas d'efecte hivernacle, afectant seriosament el nostre medi ambient.
  • Soroll. A més de ser molest, pot comportar efectes negatius sobre la salut si s’assoleixen nivells elevats.
  • Disminució de la mobilitat i espai públic dels ciutadans. Els vehicles privats ocupen una gran superfície urbana i això comporta menor espai i més dificultat de mobilitat per als transeünts.
  • Així mateix, no cal oblidar l'efecte del seu cost econòmic a nivell individual (combustible, impost de circulació i el que suposa la compra del vehicle).

 

Tots aquests efectes, cobren encara més rellevància si s'atén a dades del IDAE (Institut de diversificació i estalvi de l'energia), que afirma que l'energia consumida pel parc automobilístic suposa un 15% de l'energia final consumida a Espanya.La consecució d'una mobilitat sostenible passa, obligatòriament, per una desincentivació del vehicle privat. El Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través del CENEAM (Centre nacional d'educació ambiental) treballa en aquesta línia. A la seva pàgina web, es presenten diferents propostes dirigides a una mobilitat sense cotxe, trobant fins i tot propostes dirigides a la infància per potenciar tal sostenibilitat des d'edats primerenques. D'igual forma, existeixen associacions ecologistes que també proposen mesures sobre aquest tema.

 

Des d’Egarsat, també amb l'objectiu de contribuir a la disminució de l'ús del vehicle privat, hem elaborat una ‘Guia Pràctica per elaborar un Pla de Mobilitat’. El seu objectiu és doble: d'una banda, garantir desplaçaments segurs i saludables, disminuint d'aquesta forma, entre d’altres, els accidents de treball de caràcter vial que pateixen els treballadors i, de l'altra, afavorir una mobilitat sostenible.

 

El dia sense cotxes és el moment en el qual, els ciutadans, en la seva vida quotidiana i laboral, així com les empreses i la societat en general, han de dur a terme un acte d'auto-reflexió que convidi a proposar accions a realitzar més enllà del dia internacional sense automòbil.

 

Descarrega't aquest article en PDF:


Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació