Print

Consells per protegir-se de les picades d'insectes

Consells per protegir-se de les picades d'insectes

Quan ens desplacem, ja sigui per motius de treball o per oci, a d’altres zones geogràfiques, un dels aspectes que hem de tenir molt en compte pel que fa a prevenció és el possible contacte amb insectes.

Els insectes poden arribar a transmetre determinades malalties per diferents vies: injectant toxines verinoses, altres envaint el cos, dipositant-se en els aliments que la gent consumeix... Això no obstant, la més freqüent són les picades i, per això, és important seguir una sèrie de consells per protegir-nos-en i, en conseqüència, evitar possibles contagis:

 

• Fer servir un repel·lent d'insectes adequat a la roba i pell, aplicant-lo sempre d'acord a les instruccions i limitant-ne l’ús en nens.

• Fer servir roba amb teixit antimosquits, que cobreixi la major part del cos i, si és possible, sigui de colors clars.

• Evitar fer servir perfums i locions, ja que les olors dolces atrauen els insectes. És preferible emprar productes higiènics sense olor (desodorant, sabó, productes de cabell, etc.)

• Evitar àrees d'aigua estancada. No es recomana nedar en petits llacs o rierols, ja que sol haver-hi una elevada concentració d'insectes.

• Si és possible, no deixar que l'aigua s'estanqui a prop del teu allotjament.

• Evitar menjar en restaurants o bufets que estiguin a l'aire lliure on el menjar pugui estar exposat a insectes voladors.

• Evitar aplicar el repel·lent a les parts de les mans que poden tenir contacte amb la boca i amb els ulls. Si es fa servir repel·lent en aerosol, no inhalar-lo ni permetre que entri en contacte amb els ulls.

• Mai emprar repel·lent en ferides o pell que estigui irritada.

• Eliminar el repel·lent un cop ens trobem en un lloc segur i no tinguem intenció de sortir a la via pública.

• No caminar descalç. Diversos insectes que piquen, llisquen pel pis o volen a poques centímetres d’aquest.

 

Aquestes mesures són especialment importants en aquelles zones geogràfiques en què la presència i perillositat de les picades siguin més elevades, com podrien ser els desplaçaments per Àfrica, Àsia o el continent americà. En aquests destins, a més de les mesures anteriorment comentades, es recomana col·locar mosquiteres que recobreixin la totalitat del llit, protegir les possibles zones d'entrada dels insectes a la nostra llar, així com evitar, en la mesura del possible, les sortides nocturnes, ja que els mosquits tendeixen a estar més actius a primera hora del matí i al vespre.

Abans de realitzar desplaçaments fora de la Unió Europea, és aconsellable acudir als centres mèdics de la Seguretat Social perquè els facultatius ens informin sobre les vacunes necessàries segons la destinació per garantir la nostra seguretat i salut a la zona.

Davant el cas que ens trobéssim amb que hem patit una picada d'insecte, és important tenir present que la majoria no comporten cap risc i les podem tractar sense problema. Tal com indiquen els sanitaris, només cal anar a urgències quan es tracti de múltiples picades, quan siguem al·lèrgics o bé quan hi hagi sensació de malestar general: dificultat per respirar, nàusees, vòmits, etc. També quan hi hagi inflor en qualsevol part de la cara o la boca, opressió a la gola o dificultat en empassar, calor i enrogiment de les lesions que persisteix o fins i tot s'estén passades les 48 hores de la picada. I finalment, quan hi hagi sensació de debilitat.

Davant d'una picada, podem aplicar el tractament següent:

• Netejar la ferida amb aigua i sabó

• Aplicar fred local a la zona durant 5-10 minuts, però mai directament sobre la pell. Millor amb gel embolicat en un drap de tela, o qualsevol altre recipient.

• Repetir el procés unes quantes vegades

• A continuació, posar sobre la picada algun desinfectant.

Sobre la ferida, és important no rascar-se ni fregar, perquè es produeix l'efecte contrari. Tampoc s'han d'aplicar sobre la ferida substàncies com fang o pasta de dents perquè pot infectar la pell. No hem d'administrar medicaments, llevat que siguin prescrits per un facultatiu, així tampoc hem de realitzar torniquets. En el cas d’ús de cremes amb antihistamínics, parar especial atenció ja que algunes d’elles poden reaccionar en contacte amb el sol.

Recorda: una prevenció adequada és l'eina més potent per afrontar i prevenir picades d’insectes.

 

prevenir picades insectes

Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació