Print

Com hem de tenir cura de la nostra veu

Com hem de tenir cura de la nostra veu

 

La veu és la principal eina de comunicació de les persones i, per a una de cada tres, una eina imprescindible en el seu dia a dia, a la feina. Executius, docents, conferenciants, advocats, cantants, comercials, recepcionistes, entre molts altres, són professionals que necessiten la veu per exercir la seva activitat laboral.

Tots ells estan exposats a patir algun trastorn associat a les cordes vocals, sent els casos més freqüents la disfonia i la ronquera. Hi ha diversos factors que poden provocar aquests trastorns, però gairebé el 80% estan originats per un mal ús o sobreesforç de les cordes vocals. Treballar diàriament amb la veu, amb pocs períodes de descans, o elevar el volum, poden arribar a provocar irritació o mal de coll, fins a generar ronquera o, fins i tot, la pèrdua total de la veu.

D'altra banda, cal tenir en compte que l'estrès pot ser el causant d'algun dels trastorns de la veu per les tensions musculars acumulades. Igual que una mala tècnica vocal. Un altre factor que pot influenciar decisivament en l'empitjorament de la veu són les condicions ambientals de l'entorn laboral.

Una veu de mala qualitat pot empitjorar la tasca professional. Per tant, és molt recomanable cuidar les cordes vocals i acudir a l'otorinolaringòleg per descartar lesions greus o permanents.

Consells per tenir cura de la veu

La prevenció és el millor remei per evitar problemes en la veu i, per tenir-ne cura, és aconsellable seguir les següents pautes:

  • Ingerir de 8 a 10 gots d'aigua diaris. Així mateix, es recomana limitar el consum d'alcohol i cafeïna, ja que deshidraten els plecs vocals i poden produir dany en els teixits.
  • Mantenir una dieta equilibrada i evitar menjars picants i productes lactis que puguin arribar a afectar la veu.
  • El reflux gàstric freqüent o la sensació d'àcid poden també afectar la veu. Per això, és recomanable seguir una dieta adequada i menjar almenys tres hores abans d'anar a dormir.
  • Evitar el consum de tabac.
  • Evitar parlar en veu molt alta o cridar.
  • Tossir o escurar per netejar la laringe.
  • La utilització d'alguns fàrmacs poden tenir efecte en les cordes vocals a causa de la deshidratació que produeixen.
  • Protegir-se d’irritants ambientals com pols, químics, tabac, aire sec, aire condicionat.
  • Minimitzar l'estrès, tant físic com mental, ja que la veu es reflecteix mitjançant les emocions.
  • Descansar bé i dormir el temps necessari, entre 7-8 hores cada dia.

A més, pot ser beneficiós per a la salut vocal acudir a classes de tècnica vocal, que ensenyen a realitzar exercicis d'escalfament abans i després d'usar la veu parlada o cantada. Mestres, conferenciants o cantants solen realitzar un escalfament vocal abans de l'ús de la veu, que consisteix bàsicament en una 'gimnàstica' respiratòria, moviments del coll, la mandíbula, els llavis i la llengua.

Mantenir una postura correcta, d'altra banda, ajuda també a projectar la veu mitjançant un suport muscular respiratori adequat. De la mateixa manera que parlar en to clar i òptim, evitant parlar molt agut o greu, que pot danyar el mecanisme vocal.

Cada persona té la seva pròpia veu, que l'identifica i fa única, i per aquest motiu cal tenir-ne cura. I si és la seva imprescindible eina de treball, encara més.

 

 

cuidar la veu-02

Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació