Print

Alimentació i estrès laboral

Alimentació i estrès laboral

Un dels pilars per mantenir una bona salut és seguir a diari una alimentació equilibrada, que garanteixi al nostre organisme la correcta aportació de nutrients essencials. Això no obstant, de vegades, determinats factors poden alterar de manera involuntària els nostres bons hàbits alimentaris, causant un desequilibri nutricional. Entre aquests factors, destaca l’estrès laboral.

L’excés de treball, dur a terme un ritme massa accelerat, la pressió laboral... en definitiva, l’estrès laboral, pot acabar afectant la gana i, en conseqüència, generar canvis poc recomanables en els nostres hàbits alimentaris com menjar aliments poc saludables, menjar de manera excessiva o fer-ho compulsivament.  

Són desordres derivats de l’estrès que, a la vegada, actuen com a desencadenants d’estrès intern, retroalimentant el procés. És a dir, quan el nostre cos no rep els elements nutritius essencials (proteïnes, carbohidrats, lípids, vitamines, minerals i aigua), es produeix en l’organisme una càrrega addicional d’estrès que empeny a mantenir hàbits alimentaris poc saludables.

La clau per trencar aquest cercle viciós i contribuir a la regulació de l’estrès, és justament cuidar la nostra alimentació, ajustant-la a l’activitat laboral que duem a terme.

 

Per a aconseguir-ho, tingues en compte els següents de consells:

1| Aliments que augmenten els nivells de cortisol. El cortisol és una hormona que s’allibera en moments d’estrès per tal d’adaptar l’organisme davant d’una situació d’amenaça. Això no obstant, l’alliberament constant d’aquesta hormona (per exemple, per estrès laboral), produeix canvis en els hàbits alimentaris perquè estimula la gana i els desitjos d’aliments rics en carbohidrats i greixos. A la vegada, els sucres refinats (pastisseria), els carbohidrats simples (sucre) i els greixos saturats (fregits), augmenten els nivells de cortisol generant un cercle que es retroalimenta. Per tal de mantenir uns nivells de cortisol controlats, s’aconsella consumir carbohidrats rics en fibra (pasta i arròs integral) en lloc de carbohidrats refinats (pastisseria) i aliments rics en greixos mono i poliinsaturats (peix blau; fruits secs com nous, ametlles; oli d’oliva) en lloc de greixos saturats (carns greixoses; mantega).

 

2| Cafè, te, begudes energètiques i xocolata. Contenen substàncies estimulants del sistema nerviós (cafeïna, teïna...) que, consumides amb moderació, ajuden a combatre la fatiga i la somnolència. Això no obstant, en moments d’estrès se solen consumir de forma excessiva, provocant efectes perjudicials com l’augment de la pressió arterial, insomni i fins i tot tremolors. A més, la cafeïna estimula la secreció del cortisol.

 

3| L’aigua. És habitual disminuir la ingesta d’aigua en moments d’estrès, arribant a nivells de deshidratació corporal. Això no obstant, cal tenir en compte que, davant de la deshidratació, el cos viu una situació d’estrès que provoca un augment dels nivells de cortisol.

 

4| Número d’àpats diaris. Saltar-se algun àpat és un altre hàbit que tenen moltes persones quan estan sotmeses a estrès. Això no obstant, cal saber que realitzar tots els àpats del dia és fonamental per tal d’interrompre el cercle de l’estrès. Cada treballador haurà de planificar les seves ingestes en funció del seu horari laboral. És aconsellable realitzar 4-5 àpats diaris, de manera que es reparteixin adequadament els nutrients i l’energia durant la jornada. També és important no arribar a taula amb excessiva gana i menjar compulsivament, una altra de les reaccions comunes davant de l’estrès.

 

Recorda: una alimentació adequada pot ser l’eina més potent per a fer front i prevenir l’estrès laboral.

 

alimentació i estrès

Comentaris

Deixa el teu comentari:Normes de participació